Får gulerødder hænderne op

Vi lærer gennem belønning

Flere gulerødder i skolen 

Ny prisvindende forskning viser, at vi lærer gennem belønning. Det er dopamin, som er den store drivkraft bag vores motivation og læring.

Vi er mennesker. Vi elsker når vi gør det godt. Og vi elsker belønning. No shit!

Og nu er det så videnskabelig bevist. Det kan altså godt betale sig, at vifte med en gulerod. Belønningen, der er bundet op på signalstoffet dopamin, får os simpelthen til at huske handlingen og oplevelsen bedre. Det resultere i at vi gerne vil gentage handlingen.

Denne opdagelse giver en klar sammenhæng mellem belønning og læring, som kan have konsekvenser for en bred vifte af fagområder, som eksempelvis pædagogik.

Og Nej… Jeg mener ikke at guleroden er en god karakter. Det er et resultat af motivation og læring gennem fokus og løbende belønning.

Så vi har brug for flere gulerødder i skolen. Vi har brug for at vores lærer og pædagoger får den tid og uddannelse de har brug for. Til info: Lærer og pædagoger, er dem vi har ansat og som har en passion om, at gøre en forskel for vores kære børn.

Så giv vores lærer og pædagoger mere tid, bedre uddannelse og mere tiltro, Tak.

Vi er ikke ens

Alfa omega, er at vi skal ha’ fundet lysten hos den enkelte elev til at rykke sig. Også hos eleven der har det svært. Der er bare lige det, at vi ikke er født med samme intelligens. Vi har ikke samme baggrund og kultur. Det, at vi ikke er på samme niveau, kan kun give udfordringer, når skolen og samfundet er bygget op på “karakter-belønning”. 

Vi har brug for at glemme karakterræset en stund.

Der skal tænkes kreativt

For videnskaben har lige fortalt os, at motivation og lysten til at lære mere bliver større, når vi fodre hjernen med dopamin gennem belønning. Samme undersøgelse beviser også, at hvis målet ikke opnås har det modsatte effekt.

For elever der har det svært, er det altså op ad bakke. Eleven, der bliver ved med at få lave karakter, skal lede langt efter dopamin til hjernen. Vi har brug for at tænke kreativt.

Der er helt sikkert skoler, som gør det fantastisk og har fundet lyset. Jeg håber, at de deler af deres viden. Men har I brug for lidt kreativt input, så kommer der her et par af mine idéer.

Jagt gulerødder til klassen

En af måderne hvorpå I kan motivere, belønne og fodre eleverne med den tiltrængte dopamin er med The Challenge Board. Her er der mulighed for at kombinere på kryds og tværs. 

Vigtigst af alt er, at der tages udgangspunkt i hvor den enkelte elev/elever er lige nu. På den måde har alle elever mulighed for at hente gulerødder hjem til klassen.

Der udløses dopamin til hjernen, når eleven må rykke sin brik og henter gulerødder hjem til klassen.

Belønningstavlen kan bruges til

Har ovenstående vakt din interesse er du meget velkommen til at kontakte mig på am@thecarrothunt.com

Jeg vil løbende komme med oplæg og idéer til hvordan vi kan motivere, holde fokus og belønne, her på bloggen. 

Info: Jeg selv er ordblind. Det kan de fleste sikkert se ud fra denne blog med diverse stave- og grammatikfejl ; ) Det samme er 2 af mine drenge.

Kilder: videnskab.dk

https://videnskab.dk/krop-sundhed/prisvindende-forskning-vi-laerer-gennem-beloenning